Gabriela Kamińska

Sopran

Absolwentka Akademii Muzycznej w Warszawie, w klasie prof. J. Skalik. Swoje umiejętności doskonaliła na kursach mistrzowskich, min. pod kierunkiem Wilmy Lipp, Elisabeth Schwarzkopf, Dietricha Fischer- Dieskau, Jerzego Artysza.

Zadebiutowała na scenie w 2006 r. w partii Donny Bettiny w operze G. Bizeta Don Procopio pod batutą Didier Talpain w Warszawskiej Operze Kameralnej, podejmując dalszą współpracę z tą operą. Pod jej auspicjami wzięła udział w licznych zagranicznych tourneé. Śpiewała w wielu teatrach operowych Japonii, Niemiec, Francji, Hiszpanii, Holandii, Austrii. Do szczególnie ważnych osiągnięć należy zaliczyć występy na deskach Bunka Kaikan Tokyo (Donna Anna w Don Giovannim) i w Tokyo City Opera (Contessa w Weselu Figara).

W 2013 r. zadebiutowała na scenie Teatru Wielkiego w Łodzi. W tym samym roku wykonała także wileńską wersje opery Halka S. Moniuszki w Operze we Lwowie.

Od 2014 r. związana jest z Opera Nova w Bydgoszczy, gdzie powierza się jej główne partie sopranowe, od roku 2017 współpracuje z Operą Bałtycką w Gdański. Wtedy również związała się z Polską Operą Królewską w Warszawie.

Działalność koncertowa Gabrieli Kamińskiej w dużej mierze koncentruje się na repertuarze oratoryjno – kantatowym. Z powodzeniem wykonuje również pieśni, jak i arie operowe, czy operetkowe, prezentując je na licznych, prestiżowych recitalach i koncertach w kraju i za granicą. Od lat bierze udział w licznych projektach kompozytorskich oraz nagraniach fonograficznych, min. Don Procopio (Dynamic Italia). Obecnie zaangażowana jest także, w projekt La Voce di Soprano, z którym na wesoło promuje operową muzykę wokalną na deskach polskich filharmonii.

Współpracowała z takimi dyrygentami i reżyserami jak: Tadeusz Kozłowski, Tadeusz Wicherek, Andrzej Knapp, Mieczysław Nowakowski, Maciej Figas, Piotr Wajrak, Warcisław Kunc, Marcin Sompoliński, Dawid Runtz, Szymon Morus, Didier Talpain, Ruben Silva, Tadeusz Karolak, Zbigniew Graca, Paweł Kotla, Jose Maria Florencio, Ryszard Peryt, Maciej Prus, Włodzimierz Nurkowski, Wojciech Adamczyk, Waldemar Zawodziński, Jitka Stokalska, Natalia Babińska, Krzysztof Babicki.

Jesteśmy otwarci również na inne formy pomocy – wolontariat przy organizacji wydarzeń, wsparcie logistyczne, PR-owe lub marketingowe. Wszelkie sugestie i propozycje współpracy prosimy kierować mailowo

Impresariat: agency@fundacjalakme.pl , +48 501 06 83 59

Grzegorz Bayer - Prezes Fundacji: gbayer@fundacjalakme.pl