Fundacja

Fundacja Lakme-Art, powstała w 2012 roku. Jej naczelnym celem jest promocja młodych talentów muzycznych oraz aktywne wspieranie wartościowych zjawisk z dziedziny kultury.

Jednym z przejawów pierwszej działalności Fundacji było założenie i promocja "Grupy Operowej Lakme". W czasie swojej artystycznej działalności, „Grupa Operowa Lakme” zrzeszała młodych, utalentowanych artystów, doskonale wykształconych w sztuce wokalnej. Byli oni wielokrotnie nagradzani na europejskich konkursach śpiewaczych, a dzięki popularności „Grupy Operowej Lakme”, brali udział w wielu muzycznych projektach i festiwalach występując m.in. w tak prestiżowych miejscach jak: Teatr Królewski oraz Amfiteat na wodzie w Muzeum-Łazienkach Królewskich, Warszawska Opera Kameralna czy Dworek Gościnny w Szczawnicy.

Od 2015 roku, Fundacja kontynuuje działalność promując kulturę wysoką oraz wspiera i promuje młode talenty poprzez organizację projektów artystycznych na terenie Warszawy. Dzięki współpracy z Muzeum-Łazienki Królewskie powstał projekt letnich koncertów „Spotkania muzyczne w Łazienkach Królewskich”, a we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie projekt „Sounds of Art” – cykl comiesięcznych koncertów muzyki klasycznej w przestrzeni Holu Głównego MNW.

Wszystkie wydarzenia organizowane pod skrzydłami Fundacji mają ciekawy, różnorodny, a zarazem edukacyjny program artystyczny wykonywany na najwyższym poziomie. Do udziału w koncertach Fundacja zaprasza najlepszych artystów polskiej sceny muzycznej, takich jak: Monika Ledzion- Porczyńska, Marta Boberska, Edyta Piasecka, Tomasz Frycz, Sylwia Krzysiek czy Krzysztof Meisinger.

Fundacyjne koncerty spotykają się z entuzjastycznym odbiorem zarówno publiczności, jak i mediów – recenzje i reportaże z wydarzeń pojawiły się w telewizji (TVP Kultura, TVP3) , radiu (Polskie Radio) oraz prasie (Newsweek).

Fundację Lakme-Art w jej zamierzeniach wspiera Rada Honorowa, w której skład wchodzą znamienici ludzie sztuki i biznesu. Swoim autorytetem i radą zgodzili się pomóc w realizacji edukacyjnych i artystycznych zadań statutowych Fundacji.

Założycielem i prezesem Fundacji jest Grzegorz Bayer – solista Teatru Wielkiego Opery Narodowej oraz Teatru Muzycznego Roma w Warszawie, pedagog wokalny. Jest Prezesem Fundacji oraz sprawuje funkcję dyrektora artystycznego projektów realizowanych przez Fundację.

Ministrem właściwym ze względu na cele Fundacji jest Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Grzegorz Bayer - Prezes Fundacji, Dyrektor Artystyczny: gbayer@fundacjalakme.pl

+48 501 068 359

Julita Jabłkowska - Wiceprezeska Fundacji, Dyrektor Operacyjny:  jjablkowska@fundacjalakme.pl

+48 602 11 86 19